'Zzp-wet' zaait onrust
De wijze waarop zzp’ers en opdrachtgevers samenwerken ging op 1 mei 2016 volledig op de schop. Die dag trad de Wet DBA in werking die als doel heeft om schijnzelfstandigheid te voorkomen. De Wet DBA introduceerde de mogelijkheid om te werken op basis van modelovereenkomsten om zo meer zekerheid te hebben over de arbeidsrelatie. Zzp'ers en opdrachtgevers hingen boetes en naheffingen boven het hoofd als ze de regels niet goed zouden naleven.
Omdat de regels onduidelijk waren, zorgde het voor veel onrust. Het kabinet besloot de wet niet meer te handhaven, maar kwam hier in 2022 op terug. Het stelde dat de Belastingdienst per 1 januari 2025 actief controles gaat uitvoeren op schijnzelfstandigheid.
In september 2024 hebben verschillende Tweede Kamerfracties te kennen gegeven dat zij een ‘zachte’ landing willen van de handhaving op schijnzelfstandigheid. Hierbij ligt de focus van handhaving op situaties van onderbetaling, arbeidsmigranten en ‘evidente schijnzelfstandigheid’.
In dit whitepaper belichten we de achtergronden, voortgang en gevolgen van de Wet DBA. Ook ontdek je hoe je een einde kunt maken aan de onzekerheid.